Historie

Het Honigcomplex in Nijmegen is al ruim een eeuw een begrip in Nijmegen.  In 1914 start de geschiedenis van het bedrijf in Nijmegen. Toen kocht Honig de fabriek van haar grootste concurrent die in Nijmegen stond. In Nijmegen produceerde het bedrijf tarwezetmeel. Hierdoor kon Honig soepen gaan maken en later ook vermicelli. De nieuwe vestiging kreeg in 1914 de naam N.V. Stijfselfabriek Hollandia. Later werd de zetmeelfabriek ‘Latenstein’ en de voedingsfabriek ‘Honig’.

Tegenwoordig is Honig in Nederland actief met droge soepen, mixen, pasta, familiegerechten en bakproducten. Door de jaren heen is Honig een van de bedrijven geweest die de eetgewoonten van de Nederlander heeft veranderd. In 2001 is het bedrijf overgenomen door Heinz. Dit bedrijf is in Nijmegen gebleven en heeft in april haar Innovation Centre op een andere plek in Nijmegen, de Nieuwe Dukenburgseweg, gestart.

De hoge silo met het beeldmerk van Honig erop is al lang beeldbepalend in Nijmegen West. En ook de bouillon- en Brintageur zijn onlosmakelijk verbonden met het fabriekscomplex. In 2012 stopte de productie.

Waalfront en Archeologie

De plek van het Waalfront en het Honigcomplex is al langer populair. Op de plek waar nu onder andere het Honigcomplex staat, stond vroeger een grote Romeinse Stad: Ulpia Noviomagus. Met een haven, tempels en een badhuis.

Vlak bij de Honig verwachtten archeologen een tempelcomplex te vinden. In het voorjaar van 2014 waren er opgravingen waarbij het publiek mocht meegraven. Daar is enthousiast gebruik van gemaakt en er zijn veel Romeinse scherven en kleine spullen gevonden.